• Leidenlaan 16, 6229 EZ Maastricht (NL)
  • +31 (0)43 32 85 191
  • Kerkplein 15 bus 3 3620 Lanaken (B)
  • +32 (0)89 84 54 52

GOED NIEUWS VOOR POSTNL

04/09/2018

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft de verplichtingen omtrent het vervoer van zakelijke post voor PostNL geschrapt. Dit werd maandagavond bekendgemaakt.

 

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt legde PostNL voor de zakelijke markt toegangs- en tariefverplichtingen op vanwege haar dominante positie.

 

Maar ACM rekende daarbij alleen fysieke en niet ook digitale post tot de markt "en dat is voor de vraag of PostNL dominant is van wezenlijk betekenis", aldus CBb.

 

"De concurrentiepositie van PostNL ziet er namelijk heel anders uit als de markt ook uit digitale post bestaat", benadrukte het college, dat oordeelde dat de ACM tekort heeft geschoten.

 

Het CBb vernietigde daarom het besluit en schrapte daarmee de aan PostNL opgelegde verplichtingen, zoals de voorwaarden en tarieven waarmee andere postvervoerders toegang krijgen tot het postnetwerk van PostNL.

 

"Wij hebben eerder aangegeven dat de verwachte impact van de diverse ACM-maatregelen wordt geraamd op tussen 50 miljoen en 70 miljoen euro per jaar. Een aanzienlijk deel van deze impact heeft zich vanaf 2016 tot nu in onze resultaten gemanifesteerd", zei PostNL dinsdag, dat toevoegde de uitspraak van het CBb te zullen bestuderen.

 

"Als wij aanleiding zien om de afgegeven bandbreedte aan te passen, zullen we de markt daarover informeren", merkte PostNL nog op.

 

De uitspraak is definitief. Het CBb is eindrechter in deze zaak.

 

De Tweede Kamer bespreekt op 12 september aanstaande de conclusie die staatssecretaris Keijzer aan de Postdialoog heeft verbonden. "Consolidatie is in deze krimpende markt onvermijdelijk om de bereikbaarheid en betrouwbaarheid van de postvoorziening in Nederland te kunnen waarborgen. Aan de urgentie van deze conclusie is met deze uitspraak niets veranderd", aldus het postbedrijf.

Door: ABM Financial News.

Wenst u graag vrijblijvend een afspraak? Laat het ons weten.