• Leidenlaan 16, 6229 EZ Maastricht (NL)
  • +31 (0)43 32 85 191
  • Kerkplein 15 bus 3 3620 Lanaken (B)
  • +32 (0)89 84 54 52

POSTNL WIL NEXIVE EN POSTCON VERKOPEN

06/08/2018

PostNL heeft besloten Nexive en Postcon te verkopen, nadat in het tweede kwartaal van dit jaar verlies werd geboekt en het postbedrijf negatiever gestemd werd over de ontwikkeling van het onderliggend contant bedrijfsresultaat. Dit maakte het postbedrijf maandag voorbeurs bekend.

"Gegeven onze ambitie om dé postale en logistieke dienstverlener te zijn met focus op onze belangrijkste markten in de Benelux, hebben wij besloten om dochterondernemingen Nexive en Postcon te gaan verkopen", aldus CEO Herna Verhagen van PostNL. "De voorbereidingen voor de beide verkoopprocessen zijn gestart en wij zullen de markt informeren over relevante ontwikkelingen."

De verkoop zal vanaf het lopende kwartaal gerapporteerd worden als niet-voorgezette activiteiten en de verwachte impact op het geconsolideerd eigen vermogen zal in het lopende derde kwartaal circa 40 miljoen euro negatief zijn. De verkoop zorgde voor een bijstelling van circa 25 miljoen euro voor de verwachtingen van het onderliggend contant bedrijfsresultaat in 2020. Voor 2020 voorzag het postbedrijf eerder een onderliggend bedrijfsresultaat van 230 miljoen tot 300 miljoen euro.

De omzet van PostNL steeg van 836 miljoen euro vorig jaar naar 851 miljoen afgelopen kwartaal. De bedrijfsconsensus ging uit van 863 miljoen euro. Vooral de omzet uit e-commerce steeg flink met 44 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Het onderliggend contant bedrijfsresultaat daalde van 46 miljoen naar 25 miljoen euro. Analisten mikten op 30 miljoen euro.

In het afgelopen kwartaal zag PostNL de volumes bij pakketten, de groeidivisie van het postbedrijf, stijgen met 22 procent, terwijl de volumes bij geadresseerde post met 10,8 procent daalde.

Onder de streep restte een verlies van 1 miljoen euro, waar er vorig jaar nog een winst van 29 miljoen euro in de boeken stond.

In het afgelopen kwartaal werd er voor 10 miljoen euro aan kosten bespaard. Naar verwachting van analisten zouden de kostenbesparingen in het afgelopen kwartaal 14 miljoen euro zijn geweest. Voor heel 2018 mikt de bedrijfsconsensus op kostenbesparingen tot 60 miljoen euro.

 

Outlook

PostNL mikt voor 2018 op een onderliggend contant bedrijfsresultaat van tussen de 160 miljoen en 190 miljoen euro. Eerder mikte het postbedrijf op 160 miljoen tot 200 miljoen euro. PostNL wil een progressief dividend blijven uitkeren. Over het afgelopen halfjaar kunnen aandeelhouders een interim-dividend tegemoet zien van 0,07 euro per aandeel.

Wenst u graag vrijblijvend een afspraak? Laat het ons weten.