• Leidenlaan 16, 6229 EZ Maastricht (NL)
  • +31 (0)43 32 85 191
  • Kerkplein 15 bus 3 3620 Lanaken (B)
  • +32 (0)89 84 54 52

RE: UPDATE: GE OOK WEG UIT MEDISCHE APPARATUUR EN OLIESEGMENT

26/06/2018

General Electric wil zijn divisie voor medische apparatuur afstoten en zijn belang in de oliedienstverlener Baker Hughes verkopen, in een hernieuwde poging om door verdere inkrimping uit de malaise te komen. Dit bevestigde het industrieel conglomeraat dinsdag.

De stappen zijn het resultaat van een strategische evaluatie door CEO John Flannery in een jaar dat veel tumult kende voor werknemers en aandeelhouders van het concern.

Het iconische Amerikaanse bedrijf heeft zijn dividend al sterk verlaagd en kondigde reeds eerder een reeks desinvesteringen aan. De waarde van het aandeel is het afgelopen jaar gehalveerd, waarmee ruim 100 miljard dollar aan waarde verdween.

Het concern presenteerde dinsdag het definitieve plan aan aandeelhouders. Het focust GE rond de divisies elektrische stroom, luchtvaart en hernieuwbare energie. Deze onderdelen waren vorig jaar goed voor meer dan de helft van de omzet van 122 miljard dollar van GE. Het gaat vooral om turbines voor elektriciteitscentrales en vliegtuigmotoren.

De af te stoten divisie voor medische apparatuur had vorig jaar een omzet van 19 miljard dollar. GE wil 20 procent van het bedrijf verkopen en de rest op een later moment aan zijn bestaande aandeelhouders uitdelen in de vorm van een apart aandeel. De afsplitsing neemt naar verwachting 12 tot 18 maanden in beslag.

Het aandelenbelang van 62,5 procent in Baker Hughes zou in de komende twee tot drie jaar moeten worden verkocht en is op dit moment 23 miljard dollar waard.

Daarnaast streeft het concern naar een versterking van de balans, waarbij GE van plan is om de schulden met 25 miljard dollar te verminderen en een schuldratio, dat wil zeggen nettoschuld tegenover EBITDA, wordt nagestreefd van minder dan 2,5 per 2020. GE wil voor ruim 500 miljoen dollar aan kosten besparen dankzij een slankere bedrijfsstructuur.

Tot slot meldde het concern het huidige kwartaaldividend te willen handhaven door voltooiing van de afsplitsing van de gezondheidstak.

Door: ABM Financial News.

Wenst u graag vrijblijvend een afspraak? Laat het ons weten.