• Leidenlaan 16, 6229 EZ Maastricht (NL)
  • +31 (0)43 32 85 191
  • Kerkplein 15 bus 3 3620 Lanaken (B)
  • +32 (0)89 84 54 52

SHELL INVESTEERT IN ELEKTRICITEIT

09/04/2018

ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell heeft recent enkele stappen gezet in de elektriciteitssector, wat erop wijst dat het energiebedrijf bezig is met diversificatie van zijn olie-en gasactiviteiten.

 

Het Nederlands-Britse concern kocht in de afgelopen maanden een nutsbedrijf, een aanbieder van elektrische oplaadpunten en een belang in een zonne-energie bedrijf.

 

De bedoeling is om zijn enorme gasactiviteiten, na de overname van BG Group in 2016, te verbinden met het toekomstige elektriciteitsonderdeel. Zo kunnen gaten worden opgevuld in de elektriciteitsvoorziening wanneer de zon niet schijnt of wanneer het windstil is. Uiteindelijk zou Shell zelfs de concurrentie aan kunnen gaan met technologiebedrijven, door data te gebruiken om aan te geven hoe en wanneer klanten het beste elektriciteit zouden kunnen gebruiken.

 

Shell wil binnen tientallen jaren in staat zijn om gas te produceren en dit te gebruiken voor de opwekking van elektriciteit. Die elektriciteit wil Shell vervolgens aan bedrijven, huishoudens en oplaadpunten voor elektrische auto's verkopen. Dit bedrijfsmodel heeft overeenkomsten met het boren naar olie wat uiteindelijk wordt verwerkt tot benzine die via eigen tankstations aan de man wordt gebracht.

 

Vorige maand kocht Shell de Britse energieleverancier First Utility. Vorig jaar oktober werd het in Amsterdam gevestigde NewMotion overgenomen, één van Europa’s grootste aanbieders van elektrische oplaadpunten. Met Ionity, een joint venture van grote autofabrikanten, is Shell bezig om in Europa een netwerk van snelle oplaadpunten voor elektrische auto's aan te leggen. Eind januari maakte het bedrijf bekend een belang van 44 procent te hebben genomen in het Amerikaanse zonne-energie bedrijf Silicon Ranch Corporation.

 

Shell wil per jaar tot 2 miljard dollar investeren in de "New Energies" divisie in de komende paar jaar. Het concern is ook bezig met het bouwen van windenergieparken aan de Europese kust en wil in de toekomst ook investeren in elektriciteitscentrales die op gas lopen.

 

De onderneming is niet de enige oliegigant die bezig is met voorbereidingen op een veranderend energielandschap. Het is volgens kenners de vraag hoe de consumptie van olie in de komende decennium zal verlopen, maar het is een zekerheid dat de vraag naar elektriciteit sterk zal oplopen.

 

Maar op de korte termijn zijn de vooruitzichten volgens KBC in ieder geval gunstig. Na BP en Total is het bedrijf favoriet bij de bank onder de Europese en Amerikaanse oliebedrijven. Shell maakt op 26 april resultaten bekend over het afgelopen eerste kwartaal.

 

In de afgelopen week realiseerde Shell een koerswinst van 4,6 procent tot 26,97 euro.

 

Door: ABM Financial News.

Wenst u graag vrijblijvend een afspraak? Laat het ons weten.