• Leidenlaan 16, 6229 EZ Maastricht (NL)
  • +31 (0)43 32 85 191
  • Kerkplein 15 bus 3 3620 Lanaken (B)
  • +32 (0)89 84 54 52

Daimler boekt recordreeks, maar komt toch onder vuur van aandeelhouders

06/04/2018

Aan goed nieuws geen gebrek bij Daimler: de winst steeg vorig met kwartaal een kwart en het aantal verkochte voertuigen kwam op recordhoogte. Toch zien veel beleggers en analisten voetangels en klemmen op de weg, en dat vertaalt zich in een kwakkelende beurskoers. De zorgen worden donderdag door de top van Daimler geadresseerd op de aandeelhoudersvergadering in Berlijn. ‘Alles komt op tafel’, zei Marc Tüngler van de Duitse beleggersvereniging DSW.

Een slordige 5000 beleggers worden donderdag verwacht. Ze worden verwend met een flinke verhoging van het dividend, mogelijk gemaakt door de uitstekende resultaten. Daimler verkocht met 3,3 miljoen voertuigen nog nooit zo goed als in 2017. De automaker meldde in februari een recordjaaromzet van €164,3 mrd. De winst onderaan de streep steeg met 24% tot €10,5 mrd. Met dank aan Trump is de belastingdruk sterk verminderd.

Bestuursvoorzitter Dieter Zetsche en voorzitter van de raad van commissarissen Manfred Bischoff maken zich niettemin op voor een vragenvuur. De zorgen variëren van het dieselschandaal tot de nieuwe Chinese aandeelhouder tot de herstructurering van vennootschapsstructuur.

 

Daimler en de andere Duitse autofabrikanten staan met hun dieseltechnologie zwaar onder druk. Onlangs oordeelde de hoogste rechter dat steden rijverboden mogen opleggen. De beperkingen vloeien voort uit de onthullingen dat veel Duitse auto’s vervuilender waren dan voorgespiegeld.

De autoreus uit Stuttgart heeft updates doorgevoerd in de software van drie miljoen voertuigen. Mogelijk worden Duitse autofabrikanten alsnog gedwongen tot dure aanpassingen van hardware. Daimler heeft net als BMW bewuste manipulatie altijd ontkend, in tegenstelling tot Volkswagen. Maar ondertussen lopen er strafonderzoeken en claimzaken in binnen- en buitenland.

 

Daimler is daarnaast beschuldigd van kartelvorming. Jarenlang zouden afspraken zijn gemaakt met andere fabrikanten over technologie, kosten en leveranciers. De Europese Commissie deed vorig jaar invallen bij Volkswagen, Audi, BMW en Daimler. Het jaar daarvoor was Daimler een van de beboete bedrijven in een vrachtwagenkartel. Claims tegen onderneming en bestuursleden zijn daarbij nog niet afgewend.

 

Ook de onlangs aangekondigde samenwerking tussen BMW en Daimler met hun verlieslatende autodeeldiensten roept vragen op. De aartsrivalen voegen hun dochters Drive-Now en Car2Go samen. Beide bedrijven voegen ook hun taxi- en parkeerplaatsservicediensten aan de combinatie toe.

Dat is vooral een defensieve stap, tegen oprukkende startups als het Amerikaanse Uber. ‘We laten het vormgeven van toekomstige stedelijke mobiliteit niet aan anderen over’, zei Zetsche. Financiële details weigerden de Zuid-Duitse bedrijven tot nu toe te delen.

Daimler zal ook vragen krijgen over de mogelijke opsplitsing van het concern. Overwogen wordt de huidige vijf divisies om te zetten in drie dochterondernemingen: personenauto’s, bedrijfsvoertuigen en financiële dienstverlening. Die kunnen elk een eigen bestuur en beursnotering krijgen om de aandeelhouderswaarde op te krikken. Het besluit valt pas in 2019, het jaar dat Zetsche naar verwachting afscheid zal nemen als ceo.

 

Het grootste nieuws rond Daimler van de laatste tijd is de entree van auto-ondernemer Li Shufu als nieuwe grootaandeelhouder met een belang van tegen de 10%. Onduidelijk is wat de beweegredenen zijn van de Chinese miljardair en hoe Daimler de toenadering beantwoordt.

Azië is de grootste afzetmarkt voor Daimler. In China hebben de Duitsers partnerschappen die mogelijk schuren met de belangen van Li Shufu. De ondernemer verschijnt donderdag niet in persoon in Berlijn. Hij sprak onlangs al in klein gezelschap met het topmanagement van Daimler.

Wenst u graag vrijblijvend een afspraak? Laat het ons weten.