• Leidenlaan 16, 6229 EZ Maastricht (NL)
  • +31 (0)43 32 85 191
  • Kerkplein 15 bus 3 3620 Lanaken (B)
  • +32 (0)89 84 54 52

Diebold Nixdorf: De toekomst is mobiel

19/03/2018

Als je vandaag geld uit de kassa van de supermarkt kunt halen, is het geen geintje van het management.  Integendeel, dit is een van de grote trends waarmee de detailhandel de concurrentie van internet in toom wil houden. Naast het gebruikelijke assortiment van goederen, moeten ook andere diensten, in het bijzonder financiële, aan klanten worden aangeboden. Diebold Nixdorf wil deze ontwikkeling ook gebruiken voor nieuwe groei. Bekend is de Duits-Amerikaanse groep, die in 2016 werd opgericht door de overname van de Duitse Wincor Nixdorf door de Amerikaanse groep Diebold via zijn geldautomaten. Diebold Nixdorf Inc. bezit momenteel iets meer dan 75% van de nog steeds beursgenoteerde Duitse dochteronderneming Diebold Nixdorf AG.

Het aandeel van Diebold Nixdorf bevindt zich al twee jaar in een neerwaartse trend, maar probeert zich momenteel te stabiliseren boven $ 15 of $ 12. Bodemvorming is nog steeds gaande.

 

Sterke turbulentie
De overname werd echter gevolgd door turbulente tijden, culminerend in het einde van 2017 in de volkomen onverwachte scheiding van de toenmalige CEO Andy Mattes. Dit is waarschijnlijk toe te schrijven aan het feit dat de Groep operationeel zwak was, in de loop van 2017 haar doelstellingen voor groei aanzienlijk moest verlagen en in het rood moest verdwijnen.

 

Nieuwe groei met nieuwe technologieën?
Diebold Nixdorf verwacht van het nieuwe management een nieuwe dynamiek en vooral aandacht voor het kernthema mobiele betalingen. In de toekomst wil het bedrijf de detailhandel nieuwe software en hardware bieden, evenals diensten die niet alleen kunnen worden gebruikt om via de app te betalen, maar ook om geldopnames of online aankopen via QR-code mogelijk te maken.

 

Open bouwplaatsen
Hoewel mobiel betalen een interessant groeiperspectief biedt, verdient Diebold Nixdorf zijn geld nog steeds voornamelijk met geldautomaten. En er is veel mis. De markt voor geldautomaten is namelijk erg verzadigd en zal volgens de marktstatistieken de komende jaren een gemiddelde jaarlijkse groei bereiken van 2,2%. De Amerikaanse markt, waar Diebold Nixdorf vorig jaar een omzetdaling van -14,5% tot 1,61 miljard dollar geleden heeft, is bijzonder moeilijk gebleken. Hoewel Europa, Afrika en het Midden-Oosten ook omzetdalingen boekten, waren ze relatief beperkt tot -4,2%.

 

Duitse samenleving winstgevend
Het Duitse bedrijf (Diebold Nixdorf AG) daarentegen presteerde aanzienlijk beter en genereerde een winst van EUR 119 miljoen in het boekjaar 2016/17. Dit was echter niet genoeg om de verliezen van de andere delen van de groep te compenseren.

Kortom, de groep moest het afgelopen jaar een tekort melden. De eerder genoemde daling van de omzet en andere integratie- en herstructureringskosten resulteerden in een verlies van $ 205 miljoen na belastingen.


Diebold wil de ommekeer maken
Voor het nieuwe boekjaar is de Groep echter optimistisch dat het zowel de omzet als de bedrijfswinst kan verhogen. Terwijl de omzet zich richt op $ 4,5 miljard tot $ 4,7 miljard, zal de gecorrigeerde EBITDA, die in 2017 met ongeveer 4,2% afnam tot $ 382 miljoen, naar verwachting worden verbeterd tot $ 410 miljoen. Het nettoverlies zal naar verwachting worden teruggebracht tot $ 65-40 miljoen. Wij zijn van mening dat deze cijfers robuust zijn en zelfs kan worden berekend op een jaaromzet van ongeveer

$ 4,6 miljard. Als gevolg van verdere integratiekosten en investeringen, verwachten we een operationele EBITDA van $ 390 miljoen en een nettoverlies aan de onderkant van de prognoses van het bedrijf.

Conclusie
De bovengenoemde problemen met betrekking tot het management en de operationele ontwikkeling hebben het aandeel Diebold-Nixdorf de afgelopen maanden ernstig beschadigd. De Amerikaanse waarde verloor tijdelijk bijna de helft van de marktkapitalisatie. Het moet echter duidelijk zijn: als Diebold Nixdorf erin slaagt om het groeipad weer om te gooien met mobiele betalingen en andere diensten, biedt het Amerikaanse aandeel een hoog herstelpotentieel in de zin van een turnaround-speculatie.

 

Source: (Anlegerbrief, 2018)

Wenst u graag vrijblijvend een afspraak? Laat het ons weten.