• Leidenlaan 16, 6229 EZ Maastricht (NL)
  • +31 (0)43 32 85 191
  • Kerkplein 15 bus 3 3620 Lanaken (B)
  • +32 (0)89 84 54 52

PostNL overtreft verwachtingen

06/11/2017

PostNL heeft in het derde kwartaal van 2017 beter dan voorziene resultaten geboekt. Dit bleek maandag voorbeurs uit de cijferpublicatie van het post-en pakkettenconcern.

Volgens CEO Herna Verhagen van PostNL waren de resultaten sterker dan vorig jaar door een sterke prestatie bij Pakketten en dankzij een aantal meevallers bij met name Mail in Nederland. Het resultaat bij International liet niet de verwachte verbetering zien, zo merkte Verhagen echter op, en dit blijft "de aandacht van het management houden". PostNL rapporteerde over het derde kwartaal een omzet van 809 miljoen euro, tegenover 770 miljoen euro een jaar eerder. Het onderliggend contante bedrijfsresultaat, waarbij onder meer pensioenlasten buiten beschouwing worden gelaten, bedroeg 31 miljoen euro. Dit was meer dan de 27 miljoen euro een jaar eerder. Analisten rekenden vooraf op een omzet van 791 miljoen euro. Onderliggend zou het contante resultaat volgens de marktvorsers op 24 miljoen euro uitkomen. Het eigen vermogen kwam per eind september uit op 17 miljoen negatief, ongewijzigd ten opzichte van het eigen vermogen eind juni. PostNL, dat worstelt met afnemende postvolumes, zag de postvolumes in het derde kwartaal met 10,2 procent dalen, en de volumes bij de pakketten, de groeidivisie, juist met 23,0 procent toenemen. Analisten mikten op een daling van de briefpostvolumes met 8,8 procent. De genormaliseerde winst van PostNL bedroeg afgelopen kwartaal 19 miljoen euro, een kleine daling ten opzichte van de 20 miljoen euro een jaar eerder. In het afgelopen kwartaal voerde PostNL kostenbesparingen door ter waarde van 16 miljoen euro, een miljoen meer dan waarop analisten hadden gerekend.

Outlook

PostNL bevestigde de outlook voor 2017 en mikt daarmee nog altijd op het realiseren van een onderliggend cash bedrijfsresultaat van tussen de 220 miljoen en 260 miljoen euro. Gezien de sneller dan verwachte impact van eerdere ACM maatregelen en de ontwikkelingen bij de tak Internationaal, verwacht het postbedrijf evenwel aan onderkant van deze bandbreedte uit te komen, zoals bij publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal al werd gecommuniceerd. De ambitie voor onderliggend bedrijfsresultaat in 2020 bleef staan op 310 miljoen en 380 miljoen euro. Ook blijft het postbedrijf streven om een "progressief" dividend te betalen.

Wenst u graag vrijblijvend een afspraak? Laat het ons weten.