• Leidenlaan 16, 6229 EZ Maastricht (NL)
  • +31 (0)43 32 85 191
  • Kerkplein 15 bus 3 3620 Lanaken (B)
  • +32 (0)89 84 54 52

Verwachting AkzoNobel: hogere omzet, minder winst

17/10/2017

Vijftien analisten verwachten gemiddeld dat de omzet licht is gestegen van 3,60 miljard naar 3,69 miljard euro, maar dat het bedrijfsresultaat (EBIT) exclusief eenmalige posten daalde van 442,0 miljoen naar 421,0 miljoen euro.

 

De nettowinst daalde naar verwachting tot 267,4 miljoen euro, van 285,0 miljoen euro een jaar geleden. Dat komt neer op 1,06 euro per aandeel in het afgelopen kwartaal, tegen 1,13 euro in dezelfde periode vorig jaar.

 

Analisten van Deutsche Bank voorzien voor AkzoNobel wat zwakkere resultaten als gevolg van hogere grondstofprijzen, lagere prijzen, nadelige wisselkoersverhoudingen en eenmalige lasten, onder meer door schade van de orkaan Harvey. Bovendien zien ze aanhoudende zwakte in de belangrijke sector Marine & Protective Coatings en in de regio Europa. Ze voorzien wel een positieve invloed van de acquisitie van BASF coatings op de prijsontwikkeling. DB heeft AkzoNobel op de kooplijst staan met een koersdoel van 84,00 euro.

 

Barclays is vooral benieuwd naar de boodschappen die de nieuwe CEO Thierry Vanlancker zal afgeven. De analisten van de Britse bank denken dat PPG Industries geen nieuw bod op de Nederlandse sectorgenoot zal uitbrengen, zolang Antony Burgmans daar nog als voorzitter van de raad van commissarissen aanwezig is. Burgmans vertrekt in april 2018. In principe mag PPG vanaf 1 december een nieuw bod op AkzoNobel uitbrengen. Barclays hanteert Onderwogen als advies met een koersdoel van 62,00 euro.

 

Analisten van Société Générale kijken uit naar mededelingen over de aangekondigde afsplitsing van Specialty Chemicals, waarvoor ze een potentiële netto-opbrengst van 9,5 miljard euro voorzien. Société Générale sluit verder niet uit dat AkzoNobel, ondanks eerdere ontkenningen, een bod zal uitbrengen op Axalta in een poging om eventuele jagers van zich af te schudden. Ze denken na de winstwaarschuwing van vorige maand dat het verfconcern slechts de helft van de voor 2020 beoogde margedoelstellingen kan realiseren. De Franse bank verlaagde op 26 september het advies voor AkzoNobel van Kopen naar Houden en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 92,00 naar 80,00 euro.

 

Analist Wim Hoste van KBC Securities voorspelt een 2 procent hogere omzet met een vlakke EBIT voor de divisie Decorative, voor Coatings een 3 procent gestegen omzet met een 3 procent gedaalde EBIT, en voor Chemicals een 4 procent hogere omzet met een 1 procent lagere EBIT. Het advies bij KBC Securities is Houden met een koersdoel van 80,00 euro.

Wenst u graag vrijblijvend een afspraak? Laat het ons weten.