• Leidenlaan 16, 6229 EZ Maastricht (NL)
  • +31 (0)43 32 85 191
  • Kerkplein 15 bus 3 3620 Lanaken (B)
  • +32 (0)89 84 54 52

Gereguleerde postmarkt moet op de schop - Kamp

10/07/2017

(ABM FN-Dow Jones) Om de postbezorging betaalbaar te houden, nu steeds meer communicatie digitaal verloopt, moet de gereguleerde postmarkt geheel op de schop, met minder bezorgdagen en mogelijk hogere tarieven. Dit schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken maandag aan de Tweede Kamer.

"De tas van de postbode en de brievenbussen raken steeds leger, terwijl de eisen aan bezorging hoog zijn", stelde de minister in zijn brief aan de Tweede Kamer.

Dit betekent dat het gereguleerde deel van de postmarkt op korte termijn moet worden herzien. "Kleine versoberingen zijn niet genoeg", stelde het bijgaande rapport om de universele postdienst op termijn te borgen. Een verdere discussie met postbedrijven en andere belanghebbenden moet zo snel mogelijk worden gestart, volgens de minister.

Opties die genoemd worden zijn regionaal aanbesteden van delen van de postmarkt, het verstrekken van concessies aan postbezorgbedrijven of samenwerking tussen deze bedrijven.

De huidige regelgeving op het gebied van arbeidsvoorwaarden in de postmarkt is uitzonderlijk specifiek, stelde het rapport. Vanaf dit jaar moeten grotere postvervoerbedrijven met minstens 80 procent van de postbezorgers een arbeidsovereenkomst hebben.

De onderzoekers van Economische Zaken voorzien een overgangsperiode, waarna de postmarkt na 2025 "waarschijnlijk opgaat in een bredere bezorgmarkt." Belemmeringen voor het op termijn samengaan van de gereguleerde postmarkt en de niet-gereguleerde bezorgmarkt moeten in deze overgangsperiode worden weggenomen. De vraag is welke vorm van bescherming van de overheid straks nog gewenst is en welke groepen in de samenleving nog bescherming nodig hebben, aldus het rapport.

Veruit de meeste van de 2,9 miljard poststukken die jaarlijks worden verzonden, namelijk 2,7 miljard, worden verstuurd door bedrijven. Dat is 35 procent minder dan vijf jaar geleden. De pakketbezorging, die niet gereguleerd is, groeit juist snel, met 81 procent sinds 2011.

Consumenten gebruiken vooral nog Whatsapp, mobiel bellen en e-mail. Post komt inmiddels op de zesde plaats en 62 procent vindt communiceren via de post inmiddels 'gedoe'.

(Bron: ABM Financial News)

Wenst u graag vrijblijvend een afspraak? Laat het ons weten.