• Leidenlaan 16, 6229 EZ Maastricht (NL)
  • +31 (0)43 32 85 191
  • Kerkplein 15 bus 3 3620 Lanaken (B)
  • +32 (0)89 84 54 52

AkzoNobel nog niet af van Elliott

07/07/2017

(ABM FN-Dow Jones) Elliott Advisors sleept AkzoNobel opnieuw voor de rechter. Dit bleek vrijdag uit een persbericht dat de activistische aandeelhouder publiceerde.

Via een kort geding bij de kantonrechter wil Elliott een aandeelhoudersvergadering afdwingen om te stemmen over het vertrek van Antony Burgmans, de voorzitter van de raad van commissarissen van AkzoNobel.

Elliott stelde in het persbericht dat het samen met "affiliates" een belang van ongeveer 9,5 procent in AkzoNobel heeft.

"AkzoNobel kampt met een serieus gebrek aan vertrouwen tussen zijn aandeelhouders en de leiding van de onderneming", zo schreef Elliott.

Volgens een onderzoek van de activistische aandeelhouder heeft 21 procent van de aandeelhouders geen vertrouwen in de top van AkzoNobel en zou slechts 4 procent dat wel hebben. Daarnaast is bijna een derde van de aandeelhouders niet tevreden over hoe het proces met bieder PPG Industries is verlopen. Slechts 0,2 procent is volgens Elliott wel tevreden met hoe AkzoNobel dit afhandelde. Aan het onderzoek nam bijna een derde van de aandeelhouders van AkzoNobel deel, waarvan ook 12 van de 20 grootste aandeelhouders.

AkzoNobel was eerder niet bereid om gehoor te geven aan het verzoek van Elliott om een aandeelhoudersvergadering te beleggen met als agendapunt de positie van Burgmans. De Amsterdamse Ondernemingskamer was van mening dat AkzoNobel ook niet verplicht was tot een dergelijke bijeenkomst.

"Toen heeft de Ondernemingskamer aangegeven op een later tijdstip te behandelen of het verzoek van Elliott gerechtvaardigd zou zijn om verder onderzoek te doen naar het gevoerde beleid bij het afwijzen door AkzoNobel van het overnamevoorstel van PPG Industries. Die vervolgbehandeling zal nu op 20 september plaatsvinden, nadat is vastgesteld dat dit een voor alle partijen acceptabele datum is", zei directiewoordvoerster Diana Abrahams afgelopen woensdag nog tegen ABM Financial News.

Elliott, gesteund door een aantal andere aandeelhouders, wil nu bij de kantonrechter het beleid van en het vertrouwen in het bestuur van het verf- en chemieconcern aan de orde stellen in relatie tot de wijze waarop de afwijzingen van de overnamevoorstellen van de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries tot stand zijn gekomen.

"We hebben kennisgenomen van het persbericht van Elliott en het onderzoek dat feedback bevat van aandeelhouders met een waarde van ongeveer 30 procent van de aandelen. Wij hebben alleen al sinds juni meer dan 130 contacten gehad met onze aandeelhouders. De terugkoppeling die we uit deze meetings hebben opgehaald, samen met meerdere interviews die we met aandeelhouders gehouden hebben en een enquête onder onze aandeelhouders, zullen de basis vormen voor het zogeheten 'shareholder relations plan', dat we vervolgens verder zullen gaan uitrollen. We zullen de markt verder updaten op 25 juli tijdens onze halfjaarresultaten", zei Abrahams vrijdag desgevraagd tegen ABM Financial News.

Op een rood Damrak noteerde het aandeel AkzoNobel vrijdag 0,1 procent lager op 77,39 euro.

(Bron: ABM Financial News)

Wenst u graag vrijblijvend een afspraak? Laat het ons weten.