• Leidenlaan 16, 6229 EZ Maastricht (NL)
  • +31 (0)43 32 85 191
  • Kerkplein 15 bus 3 3620 Lanaken (B)
  • +32 (0)89 84 54 52

Nieuwe studie filgotinib logische stap voor Galapagos

05/07/2017

Galapagos NV (Euronext & NASDAQ: GLPG) is een nieuwe Fase 2 studie gestart waarin filgotinib wordt onderzocht in niet-infectieuze uveitis. De start van een aanvullende Fase 2 studie met filgotinib als potentiële behandeling tegen niet infectieuze oogontstekingen is een logische stap. Dit schreef KBC Securities woensdag in een analistenrapport.

'We zijn blij met de snelle start van deze nieuwe Fase 2 studie met filgotinib', zei Chief Medical Officer Walid Abi-Saab van Galapagos. 'We kijken uit naar de studieresultaten die zullen laten zien of filgotinib effect heeft op signalen en symptomen van niet-infectieuze uveitis, een groep ontstekingsziekten met significante visuele morbiditeiten.'

Galapagos kondigde de studie met 110 patiënten, bedoeld om de veiligheid en werkzaamheid te testen, vanochtend aan. Patiënten krijgen 52 weken filgotinib of een placebo toegediend en de belangrijkste uitkomst wordt gemeten door het percentage van patiënten dat heeft gefaald op de behandeling na 24 weken; een opleving van de aandoening betekent dat de behandeling niet werkt.

"Dit is de negende van in totaal twaalf studies met filgotinib", wees analist Sandra Cauwenberghs. Filgotinib wordt ook getest als reumamiddel en behandeling tegen darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn.

Analist Cauwenberghs wees erop dat ontstekingsremmers als Humira van concurrent AbbVie ook getest zijn in soortgelijke studies en effect leken te hebben op niet infectieuze oogontstekingen, waardoor het "logisch" is dat Galapagos en samenwerkingspartner Gilead Sciences dit nu ook doen. Galapagos en Gilead hebben een wereldwijde samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling en commercialisatie van filgotinib in ontstekingsziekten.

"Gebaseerd op de omvang van de studie en de looptijd verwachten we de eerste resultaten tegen het eind van 2018 of de eerste helft van 2019", aldus Cauwenberghs.
Filgotinib is een medicijn in ontwikkeling. De veiligheid en werkzaamheid is nog niet definitief vastgesteld, merkte Galapagos op.

(Bron: ABM Financial News, Galapagos persbericht http://www.glpg.com/docs/view/595bfffda5f14-nl)

Wenst u graag vrijblijvend een afspraak? Laat het ons weten.