• Leidenlaan 16, 6229 EZ Maastricht (NL)
  • +31 (0)43 32 85 191
  • Kerkplein 15 bus 3 3620 Lanaken (B)
  • +32 (0)89 84 54 52

Bpost doet concreet overnamebod op PostNL

07/11/2016

PostNL kwam afgelopen maandag met haar cijfers voor het 3de kwartaal van 2016 naar buiten. Terwijl de omzet van de pakjes met dank aan het succes van e-commerce met 12% steeg, daalde de omzet van brievenpost met 5,9%. Als gevolg daalde de totale bedrijfsomzet met 1% tot een bedrag van €770 miljoen. Ook daalde de bedrijfswinst ten opzichte van een jaar eerder met 5% naar €42 miljoen.  Indien men alleen kijkt naar de behaalde resultaten in het 3de kwartaal van 2016, komt PostNl uit op een nettoverlies van €9 miljoen. Wél is PostNl van plan om in 2017 weer dividend te gaan uitkeren voor het eerst sinds 2011.

Terwijl de kwartaalresultaten erger doen vermoeden, is PostNL operationeel aan de betere hand. Zo sprak Herna Verhagen, CEO van PostNL, ‘dat de resultaten tot nu toe over 2016 het vertrouwen bieden dat we de verwachte resultaten voor het gehele jaar gaan halen'. Zo verlopen de kostenbesparende reorganisatie- plannen volgens plan.                                                       

Een dag voordat PostNl haar kwartaalcijfers publiceerde, kwam Bpost met een verbetert bod om PostNL, de Nederlandse concurrent over te nemen. Echter reageerde PostNL afwijzend op dit overnamebod. 'We hebben vertrouwen in onze zelfstandige strategie', klonk het. 'We hebben goede voortgang gemaakt in het implementeren van onze strategie en hebben de stabiliteit van PostNL in de afgelopen jaren versterkt.'

Bpost liet zich niet afschrikken en bracht gisteren een concreet concreet bod uit op PostNL van €5,65 per aandeel, waarmee het totale overnamebod uitkomt op €2,5 miljard. De helft van het bod of €2,825 euro per aandeel zal in cash betaalt worden, de andere helft in aandelen van Bpost. Berekent op basis van de slotkoers van €4,71 per aandeel op vrijdag 4 november komt de premie van het overnamebod uit op 20%. Ten opzichte van het eerste gerucht van de overnameplannen in mei dit jaar, komt de overnamepremie maar liefst uit op 54%.

Indien de overname doorgaat, zullen Bpost en PostNL gezamenlijk het vierde grootste postbedrijf van Europa worden met een jaarlijkse omzet van €6 miljard. Daarnaast kan de overname leiden tot 3.200 extra voltijdsbanen verdeelt over Nederland en België. Tot slot zal het hoofdkantoor van de fusiegroep in Brussel worden gevestigd. 

Wenst u graag vrijblijvend een afspraak? Laat het ons weten.