• Leidenlaan 16, 6229 EZ Maastricht (NL)
  • +31 (0)43 32 85 191
  • Kerkplein 15 bus 3 3620 Lanaken (B)
  • +32 (0)89 84 54 52

ECB stelt de groei- en inflatieverwachtingen opwaarts bij

02/06/2016

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de groei- en inflatieverwachtingen voor dit jaar opwaarts bijgesteld. Dit meldde de voorzitter van de centrale bank, Mario Draghi, vandaag in zijn toelichting op het rentebesluit.

Met name door het herstel van de olieprijzen gingen marktkenners al uit van een opwaartse bijstellingen voor dit jaar.

De ECB verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar met 1,6% groeit. Terwijl de centrale bank drie maanden geleden nog uit ging van een groei van 1,4%.

De verwachte groei van 1,7% in 2017 werd niet gewijzigd ten opzichte van de ramingen in maart, terwijl de economische groei in 2018 uit moet komen op 1,7%, waar eerder nog uit werd gegaan van een groei van 1,8%.

Ook de inflatie komt dit jaar iets hoger uit dan eerder verwacht, zij het dat het prijspeil met een stijging van 0,2%, nog steeds minimaal toeneemt. In maart ging de ECB nog uit van een inflatie van 0,1% in 2016.

De inflatieverwachtingen voor 2017 en 2018, van respectievelijk 1,3% en 1,6%, bleven vandaag staan.

Draghi benadrukte vanmiddag opnieuw dat de inflatie in de komende maanden laag blijft, of zelfs negatief, alvorens de consumentenprijzen in de tweede helft weer op zullen lopen.
In het eerste kwartaal groeide de economie van de eurozone met 0,5% op kwartaalbasis en met 1,5% ten opzichte van een jaar eerder.

Draghi zei in zijn toelichting dat de risico's voor de groei aan de neerwaartse kant blijven en dat die risico's te maken hebben met de ontwikkeling van de wereldeconomie en de onzekerheid vanwege het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk. Ook wordt het herstel gedrukt door de groeivertraging binnen de opkomende markten.

De voorzitter van de ECB liet ook weten dat de ECB klaar is "voor alle onvoorziene omstandigheden" bij een Brexit.

De inflatie bleef in mei in negatief terrein, maar de min 0,1% die uit een voorlopige raming van Eurostat kwam, was wel beter dan de daling van het prijspeil met 0,2% in april.

Verder herhaalde voorzitter Draghi in zijn persconferentie, dat de centrale bank binnen zijn mandaat alle beleidsinstrumenten kan inzetten die nodig zijn om de groei en inflatie aan te jagen. Hij wees daarbij ook op de taak van overheden, om structurele hervormingen door te voeren.

Wenst u graag vrijblijvend een afspraak? Laat het ons weten.