• Leidenlaan 16, 6229 EZ Maastricht (NL)
  • +31 (0)43 32 85 191
  • Kerkplein 15 bus 3 3620 Lanaken (B)
  • +32 (0)89 84 54 52

Lage olieprijs gunstig voor cijfers Michelin

13/05/2016

Michelin is een van de grootste bandenproducenten ter wereld. De grootste concurrenten zijn het Japanse Bridgestone, het Amerikaanse Goodyear en het Duitse Continental. Deze vier bedrijven genereerden vorig jaar 77% van de wereldwijde omzet. Michelin had een marktaandeel van 22% en richt zich met name op premiumbanden die duurder zijn doordat ze gebruikmaken van nieuwe technieken. Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwe Crossclimate-band, dit is de eerste zomerband met een wintercertificaat. Daarnaast richt Michelin zich ook op het maken van banden voor vliegtuigen en tractoren. In deze sectoren kunnen hogere winstmarges behaald worden.
De vraag naar banden is conjunctuurgevoelig. Er worden immers meer voertuigen verkocht en kilometers gemaakt wanneer er sprake is van een groeiende economie. Door de kortere levensduur van banden zijn de fabrikanten wat minder blootgesteld aan conjunctuurschommelingen dan autofabrikanten. De dalende olie en rubber prijs zorgen voor lagere grondstofkosten, waardoor de winstmarges stijgen.
Michelin wordt nog steeds gecontroleerd door de gelijknamige familie die het bedrijf in 1889 oprichtte. Ze houden vooral de lange termijn in de gaten. Sinds vorig jaar is Michelin begonnen met het inkopen van eigen aandelen. Hierdoor bedraagt de schuld van Michelin slechts 11% van het eigen vermogen. Het aantal uitstaande aandelen is gedaald met 2,7%.
Michelin heeft het dividend voor 2015 verhoogd met 11% naar €2,85 waardoor het dividendrendement 3,12% bedraagt.

Wenst u graag vrijblijvend een afspraak? Laat het ons weten.