• Leidenlaan 16, 6229 EZ Maastricht (NL)
  • +31 (0)43 32 85 191
  • Kerkplein 15 bus 3 3620 Lanaken (B)
  • +32 (0)89 84 54 52

Franse overheid verkoopt belang in Safran

05/03/2015
De Franse overheid heeft laten weten dat het een kleine 4% van z’n totale belang (22%) in Safran SA (Parijs: SAF) zal verkopen voor een geschatte opbrengst van Euro 1,1 miljard. Dit geld zal worden gebruikt voor het verlichten van de aanzienlijke staatsschuld, alsmede financiële ondersteuning van hulpbehoevende bedrijven. Maar we kunnen ervan uitgaan dat het merendeel voor de schuldenlast wordt gebruikt. Frankrijk heeft extra tijd nodig om aan de nieuwe Europese financiële regelgeving te voldoen, en dat betekent dat ze tastbaar bewijs moeten leveren van schuldenverlichting. Dus worden er noodgedwongen enkele investeringen geliquideerd. Zo werd afgelopen juni voor Euro 1,5 miljard een belang in nutsbedrijf GDF Suez verkocht, en september jl. werd voor Euro 583 miljoen een belang in telecombedrijf Orange verkocht. Omdat Frankrijk binnen Safran over ‘dubbel stemrecht’ beschikt zal de overheid nog altijd een flinke vinger in de pap behouden.

Safran opereert op mondiaal niveau en is marktleidendproducent van o.a. vliegtuigmotoren, landingsgestellen, transmissies, infrarood-apparatuur, periscopen, navigatiesystemenen, tactical drones, en allerhande biometrische beveiligingsapparatuur (iris-scanners en vingerafdruk identificatie). Het bedrijf wordt momenteel op de beurs van Parijs voor Euro 63,60 per aandeel verhandeld.
Wenst u graag vrijblijvend een afspraak? Laat het ons weten.