• Leidenlaan 16, 6229 EZ Maastricht (NL)
  • +31 (0)43 32 85 191
  • Kerkplein 15 bus 3 3620 Lanaken (B)
  • +32 (0)89 84 54 52

Dresser-Rand gaat akkoord met bod Siemens

29/12/2014
Het Duitse Siemens (Xetra: SIE) is met de raad van bestuur van het Amerikaanse Dresser-Rand (NYSE: DRC) overeengekomen dat het de Amerikaanse fabrikant van turbines en compressoren voor USD 7,6 miljard zal overnemen. Dit komt overeen met 16x EBITDA, en is volgens veel analisten wat aan de hoge kant. Maar bij de aandeelhouders van Dresser-Rand kan de champagne open.

De producten van Dresser-Rand worden met name in de energiesector toegepast voor de winning, transport en verwerking van olie en gas, en het bedrijf wordt binnen de olie-en gasindustrie al geruime tijd als overname kandidaat getipt. Er was twee maanden geleden even sprake van een overname door het Zwitserse Sulzer AG (SwissSIX: SUN), maar toen Siemens enkele dagen later liet weten de hoofdprijs te gaan betalen lieten de Zwitsers het voor gezien. De aankoop wordt gezien als een (ietwat late) poging van Siemens om deel te nemen aan de Amerikaanse energierevolutie (schalie-olie en -gas), en de achterstand op rivaal General Electric in te lopen. Siemens ontkent overigens dat het zich tot deze kostbare overname heeft laten dwingen door het Sulzer bod. Maar het zal zeker een rol spelen. De huidige CEO van Sulzer, Peter Loescher, was de vorige CEO van Siemens, en werd door de huidige CEO van Siemens gewipt. En dus zijn er vele intriges mogelijk. Siemens nam eerder dit jaar de Energydivisie van Rolls-Royce Holdings over voor GBP 800 miljoen, en aangevuld met de activiteiten van Dresser-Rand zullen de inkomsten uit gas en olie jaarlijks een kleine USD 11 miljard bedragen.

Dresser-Rand werd 4,5 jaar geleden als het Slimme Aandeel van Maart 2010 beschreven. Het bedrijf noteerde toen een koers van USD 33,- per aandeel. Momenteel wordt het bedrijf voor USD 81,- per aandeel verhandeld.

Wenst u graag vrijblijvend een afspraak? Laat het ons weten.