• Leidenlaan 16, 6229 EZ Maastricht (NL)
  • +31 (0)43 32 85 191
  • Kerkplein 15 bus 3 3620 Lanaken (B)
  • +32 (0)89 84 54 52

OPEC wijzigt productieniveau niet

28/11/2014
27 november 2014 was de dag dat iedere belegger in zijn agenda had gearceerd. De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) kwam bij elkaar in Wenen om te overleggen over het productieniveau van het aantal vaten olie per dag. Er is momenteel sprake van overcapaciteit op de oliemarkt die voornamelijk wordt veroorzaakt door de toenemende olieproductie in de Verenigde Staten. Het OPEC-kartel voorziet circa 40% van de mondiale vraag naar olie.

De prijs van Amerikaanse olie is het afgelopen jaar met circa 30% gedaald door een toenemende productie en een tegenvallende vraag. Dit leidt tot problemen voor enkele OPEC lidstaten zoals, Mexico, Venezuela, Ecuador, Angola en Nigeria, die in hun begroting rekening hebben gehouden met een hogere olieopbrengst. Ondanks de oproep van enkele lidstaten aan grootmacht Saudi-Arabië om de productie te verlagen en de prijs van olie te stuwen, heeft de OPEC besloten zijn huidige productie niveau van 30 miljoen vaten olie per dag te handhaven. Dit had direct grote invloed op de prijs van Amerikaanse olie die in één dag tijd met 8,5% is gedaald. De keuze van de OPEC om het productie niveau op hetzelfde peil te houden heeft voornamelijk te maken met de fors stijgende olie productie vanuit de Verenigde Staten. Door een verdere daling van de olieprijs wordt de Verenigde Staten onder druk gezet. Voor Amerikaanse olieproducten is het duurder om schalie-olie op te pompen en dus onrendabel.

Eén vat Amerikaanse olie noteert momenteel tegen een prijs van $ 69,34
Wenst u graag vrijblijvend een afspraak? Laat het ons weten.